Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Triceratops

2008.07.27

A késő kréta kor tülkös dinoszauruszai között a Triceratops ("háromszarv-arcú") volt a legnagyobb testű, és bizonyos szempontból a legkülönösebb megjelenésű állat.

A késő kréta maastrichti korszakának idején élt: mintegy 68 millió évvel ezelőtt (mya) jelent meg és 65 mya halt ki. Egyike volt az utolsóként megjelent dinoszaurusz nemeknek a kréta-tercier kihalási esemény előtt.

Teljes csontváza mind a mai napig nem került elő, de tömérdek koponya-, tülök- és fogmaradvány azt mutatja, hogy korának egyik leggyakoribb dinoszaurusza volt.

Testfelépítés [

Hossza elérte a 9, magassága az 5,5 m-t. Akár 6 egész tonnát is nyomhatott! Csőrszerű szájvége és fogzata a növények felaprításához és összezúzásához idomult. Feltehetően cikászokat, páfrányokat és pálmaleveleket fogyasztott. A hatalmas tülkök, amelyek az orrszarvúhoz hasonló kinézetűvé tették, valószínűleg a védekezésben játszottak szerepet, és súlyos sebeket ejthettek a támadón. A koponyája hátulján található csontgallér, ami legtöbb rokonáéval szemben tömör volt, feltehetőleg szintén védekezésre szolgált.

Lelőhely

A Triceratops leletei Észak-Amerika számos helyéről kerültek elő, így Alberta, Colorado, Montana, Saskatchewan, Dél-Dakota és Wyoming államokból. Vastag koponyája viszonylag könnyen fosszilizálódott.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.