Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


T-rex

2012.12.21

Elnevezése [szerkesztés]

A Tyrannosaurus neve eredetileg más volt.

E hatalmas ragadozó dinoszaurusz csontjait Barnum Brown 1902-ben Észak-Montanában fedezte fel, és Osborn írt róla 1905-ben, Tyrannosaurus rexnek nevezve az állatot. De már 13 évvel azelőtt, 1892-ben Cope, a Dél-Dakotában megtalált néhány csigolya alapján írt egy úgynevezett Manospondylus gigas fajról. Ez azonos Tyrannosaurusszal. Az azonosságot csak később fedezték fel, és a Tyrannosaurus rex megnevezés gyors elterjedése után a Manospondylus gigas név elfelejtődött, és csak tudományos körökben, mint szinonimát jegyezték, annak ellenére, hogy tulajdonképpen eredeti, érvényes megnevezés volt. A nemrég kiásott további csontmaradványok, arról helyről, ahonnan Cope által leírt csigolyák előkerültek, kétségtelenül igazolják. Jelenleg az eset vita tárgya, de valószínűtlen, hogy a megszokott nevet meg lehet változtatni. A hosszú évekig használt nevek stabilizációját a Zoológiai Nomenklatúra Szabályai utolsó, 2000-es kiadása is támogatja.

Testfelépítése [szerkesztés]

Mint más tyrannosauroidaék, a Tyrannosaurus is egy kétlábú húsevő volt erős koponyával és hosszú, nehéz farokkal. A nagy és masszív hátsó lábaihoz képest a Tyrannosaurus mellső lábai rövidek voltak, és rajtuk csak két karom volt. Bár más theropodák méretükben túlszárnyalták a T. rexet, ez a legismertebb tyrannosauroidae és a legismertebb szárazföldi húsevő dinoszaurusz.

Méretei [szerkesztés]

Magassága álló helyzetben 5-6  méter, ez vízszintesen a farokkal együtt elérheti a 16 m-t is, súlya 4 - 7 tonna közötti. A leghosszabb talált T.rex fej 1,3 méter. A koponyacsontok vastagsága több centiméter volt. A hatalmas szájban 60 fog található, némelyik hossza 15 cm.

Feltalálási helyek [szerkesztés]

A legtöbb Tyrannosaurus fosszíliát Észak-Amerikában találták meg. A tudósok szerint ezek a maradványok a késő kréta korból származnak, tehát kb. 65 millió évesek; ezzel a T. rex egyike azon dinoszauruszoknak, melyek a kréta-tercier esemény miatt pusztultak ki.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

donvalentinodiretto@gmail.com

(chaos_lord, 2013.10.19 02:25)

Gratulálok! Másolás csillagos ötös, eredeti ötlet vagy fogalmazás egyes. Ülj vissza az iskolapadba, kisfiú...

1264

(tóth alexandra, 2011.11.18 15:32)

ez nem szar nem is rossz nem is uncsi ha nem nagyon jó nem szar hanem nagyon jó.kell ezen vitatkozni. akinek nem jó akkor ne olvassa el.

ennyi meg egy bambi.

1264

(tóth alexandra, 2011.11.18 14:08)

nem kell vitatkozni akinek nem tetszik ez az oldal akkor ne jöjjön vissza

ennyi.

Ez mi?

(Szabó Máté a szerkesztő :D, 2010.11.06 12:35)

Mi volt ez hogy ... szar? Akkor többet ne gyere!

Várkonyi Nándor Utca 5

(námord Felicia, 2010.09.02 14:44)

Ez nagyon ..... volt Csá