Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Plesiosauria

2008.08.02

Leírásuk

A plesiosaurusok tipikusan széles testűek és rövid farkúak voltak. Megőrizték két pár végtagjukat, amelyek nagy, evezőlapátszerű  fejlődtek. A  jobban hasonlító rendből fejlődtek ki.

A plesiosaurusok különböző fajtái elsősorban a fejük és a nyakuk méretei alapján szokták megkülönböztetni. A  alrend tagjai – mint a , az  és a  – hosszúnyakúak voltak és valószínűleg a sekélyvízi tengerfenéken táplálkoztak. A  és a  alrendek egyedeinek ezzel szemben rövidebb volt a nyaka, nagy, hosszúkás a feje, és a mélyebb vizekben élhettek.

A plesiosaurusok végtagokból kifejlődött nagy uszonyainak elrendezése egyedülálló a tengeri élőlények közt. Valószínűleg az uszonyok vízszintes, evezőszerű és fel- le mozgatásának kombinációival haladtak előre és manővereztek. Farokúszó híján az irányváltoztatáshoz valószínűleg farkuk segítségét vették igénybe. A későbbi  és korábbi  uszonyainak elrendeződése ezzel szemben jobban hasonlított a .

A plesiosurusok minfen idők egyik legnagyobb tengeri ragadozó csoportját képezték. Legkisebb kifejlett egyedeik két méter körüli testhosszúak lehettek. A  ichtyosaurusai 23 méteres testhosszt is elértek, a  mosasaurusai pedig 17 méteresre is megnőttek. A mai nagy tengeri állatok, mint a 18 méteres , a 20 méteres és különösen a 30 méteres   mind nagyobbak, mint az ismert plesiosaurusok.

Életmódjuk

Sok plesiosaurus lelettel együtt és  fosszíliáit is megtalálták, olyan pozíciókban, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy ezeket az állatokat fogyasztották. Erős állakpcsuk valószínűleg elég erős volt ahhoz, hogy szétroppantsák zsákmányuk páncélját.

Prédáik közé tartozhattak a (Osteichthyes) is, amelyek a jura időszakban kezdtek elterjedni. Egyes plesiosaurusok a tengerfenéken táplálkozhattak.

Jellegzetes négyuszonyú alakjukhoz hasonló ma nincs az élővilágban, mozgásukról ezért sok találgatás született. A rövidnyakú , mint a  gyors úszók lehettek, a hosszúnyakű változatok testfelépítése viszont inkább a jó manőverezésre, mint a nagy sebességre lehetett alkalmas. Felfedeztek plesiosaurus olyan csontvázakat is, amelyeknek voltak a gyomrában, amelyekről nem tudni, az emésztést, vagy a függgőleges mozgásokat segítették.

Felfedezésük

Az első plesiosaurus leletet, egy , amely a plesiosaurusok  lett, –  találta a   Anning később is számos plesiosaurus lelettel gazdagította a tudományt és ezzel hírnévre tett szert. A  régió ma a  része, amelyet néven emlegetnek.